Smaczna, zdrowa, kolorowa, wieloskładnikowa surówka
Składniki
- 1/8 mniejszej główki kapusty czerwonej
- garść rukoli
- 1 pomidor + kilka pomidorów z zalewy oliwnej
- 1 mała czerwona cebulka
- kilka czarnych drylowanych , pokrojonych oliwek
- 1/4 surowej papryki czerwonej i żółtej
- 1 surowa marchewka + 1 surowy buraczek + 1 jabłko
- 1 konserwowy ogórek
- 1 łyżkę prażonych nasion słonecznika, łyżeczkę czarnego sezamu
- 1 łyżkę namoczonych i pokrojonych orzechów włoskich
- 1 łyżkę namoczonej żurawiny
- sól , świeżo zmielony kolorowy pieprz, łyżeczkę przyprawy włoskiej ( visana )
- 1 łyżeczkę oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczkę oleju sezamowego
- 1 łyżeczkę octu balsamicznego
Wykonanie
Kapustę cienko szatkujemy, pomidory kroimy w kosteczkę, cebulę w cienkie piórka, paprykę w paski, marchewkę , buraczka i jabłko obieramy i kroimy w krótkie słupki, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, oliwki, rukolę i całą resztę składników. Wszystko razem delikatnie mieszamy i zajadamy .
Smacznego !!!
Moja ulubiona !!! Wszystko było pyszne na zimowym WYCISKU, ale ta sałatka mnie zauroczyła. Czekałam na ten przepis i próbowałam odtworzyć w domu w międzyczasie.Dziękuję i pozdrawiam gorąco !!! Asia
OdpowiedzUsuń