Muzyka

poniedziałek, 16 listopada 2015

Zapomniany ...topinambur wraca na polskie stoły.

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty, w moim ogródku warzywnym posadziłam jako mur obronny wabiący nornice. Długo nie wykorzystywałam tego warzywka w mojej kuchni lecz całkiem nie dawno nie pamiętam skąd wpadł do moich rąk przepis na surówkę z topinambura w roli głównej . Czym prędzej trochę bulwek z mojego zagonka wykopałam i w smacznej surówce spróbowałam. Od tej chwili częściej będzie gościł w mojej kuchni pod różnymi postaciami zapomniany " kartofelek " . Sądzę że i wam zasmakuje.

Surówka z topinamburu w towarzystwie dyni hokkaido oraz kotlecików z kaszy jaglanej i pieczarek.

Składniki

- 10 dużych bulwek topinamburu
- 1 główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól morska, pieprz kolorowy świeżo zmielony

Wykonanie

Topinambur myjemy i nożykiem skrobiemy tak jak młodą marchewkę. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek wyciskamy dodajemy wraz z posiekaną natką pietruszki do miski z topinamburem. Dodajemy jogurt i majonez . No i pozostało nam tylko naszą surówkę doprawić solą i pieprzem i gotowe. Pozostawienie na około pół godziny surówki w lodówce wzmocni jej smak.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz