Muzyka

sobota, 16 maja 2015

Dostarczmy sobie cynku.........

Dzisiaj przepis na smaczny, zdrowy pasztet z pestek dyni, który dostarczy nam żelaza a także cynku. Z naukowego punktu widzenia niedobór cynku w organiźmie to powolne gojenie się ran, problemy ze skórą, paznokciami, mała odporność na zakażenia itd.
Rośliny nie tylko są źródłem, witamin, składników mineralnych, węglowodanów, białek, lecz również zawierają w sobie substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej i mogą nie tylko zapobiegać chorobom, ale nawet je leczyć. Przykładem mogą być zalecenia lekarzy do spożywania pestek dyni w przypadku prostaty. Świeże pestki dyni w połączeniu z tartą marchwią to znakomity sposób na odrobaczenie. Więc może zamiast kolejnej tabletki smaczny pasztecik.

Pasztet z pestek dyni

Składniki

- 2 op. po 200g. mielonych pestek dyni
- 1 szkl. ugotowanej kaszki kukurydzianej tzw. polenty
- 4 cebule, 3 ząbki czosnku
- 4 szkl. bulionu wegetariańskiego 
- 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej
- 6 łyżek dobrego oleju
- sól, pieprz , 1 łyżkę sosu sojowego
- 100 g. śliwek suszonych bez pestek lub żurawiny 

Wykonanie

Czosnek i cebule kroimy , podsmażamy na oleju. Do blendera wlewamy bulion i wsypujemy op. mielonych pestek dyni oraz dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość chwilkę blendujemy. Masę przelewamy do miski dodajemy ugotowaną kaszkę kukurydzianą , skrobię oraz sól , pieprz i sos sojowy, odstawiamy na 15-20 minut. Blaszkę do pieczenia o wym. 25x12x8 cm. wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę masy, na niej układamy śliwki, które przykrywamy drugą częścią masy. Nasz zdrowy pasztecik pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej kroić go następnego dnia. Wyśmienicie smakuje podany na kromce żytniego chleba z kleksem domowego ketchupu.





Smacznego !:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz