Muzyka

sobota, 9 maja 2015

Karminadel z ziemniaczka.......

Dawno, dawno temu, kiedy jeszcze byliśmy młodzi i "piękni "nazwa karminadel przywędrowała do naszej kuchni któregoś popołudnia wraz z odwiedzinami mojego męża, podczas przepustki gdy służył w wojsku. 
Pewnie nie wiecie co to takiego ten karminadel już wyjaśniam. Jest to potrawa regionalna kuchni śląskiej a dokładniej kotlet mielony z mięsa wieprzowego.
Ponieważ u nas mięsa się nie jada , postanowiłam karminadla mięsnego zastąpić ziemniaczanym.

Karminadel z ziemniaczka





Składniki

- 50 dag. gotowanych ziemniaków
- 25 dag. żółtego twardego , ostrego sera
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki , 3 łyżki tartej bułki
- sól, świeżo zmielony pieprz, starta gałka muszkatałowa
- łyżka masła
- siekana natka pietruszki
- olej do smażenia

Wykonanie

Ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wbić żółtka, dodać 3 łyżki przesianej mąki, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, masło, siekaną pietruszkę. Połowę sera zetrzeć na tarce a połowę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaczanej masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka posolić i roztrzepać widelcem dodać tartą bułkę . Z przygotowanej masy formować małe kotleciki i panierować je najpierw w mące a następnie w białkowej masie. Smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.

Karminadle z ziemniaczka podałam z surówką z kapusty pekińskiej z cebulką , papryczką i kiszonym ogórkiem. Przygotowałam również gęsty, ostry sos pomidorowy z dodatkiem bazylii i czosnku z moich zamkniętych w słoiki pomidorów. Jeśli nie lubicie sosu pomidorowego zastąpcie go borowikowym lub pieczarkowym.

Smacznego !:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz