Muzyka

piątek, 10 kwietnia 2015

Czas na jaglankę - jaglane puree.....

Wiosna ! już była na jakiś czas zawróciła no i wreszcie powróciła. W naszej Kuchni Pięciu Przemian  zimę mamy już za sobą, nadeszła wiosna a wraz z nią Przemiana Drzewa. Zmieniamy więc technikę gotowania. Nasze potrawy będziemy gotować krócej, bez przykrywki na mniejszym ogniu a do mieszania używać będziemy drewnianej łyżki. Gotując nie dodajemy także zbyt wielu gorących przypraw. Przemianie Drzewa podporządkowane są wątroba i pęcherzyk żółciowy. Organy te możemy zasilić spożywając pszenicę pod różnymi postaciami. Jeśli zdarzy się być uczulonym na pszenicę zastąpić ją możemy pradawną odmianą - orkiszem, samopszą czy też płaskurką. Do tej samej przemiany należą też kiełki, liście mniszka, pokrzywy, babki, krwawnika , bluszczyka kurdybanka, oraz jeszcze wielu innych jadalnych dziko rosnących roślin,  które będą się idealnie komponowały ze zbożami. Jeśli zainteresowała was ta kuchnia to próbujcie i wraz ze mną gotujcie.


Jaglane puree z warzywnym gulaszem



Składniki

 O 1.5 szkl. wrzącej wody. szczypta tymianku
 Z 1/2 szkl. kaszy jaglanej, łyżeczka sklarowanego masła
 M 1 mały kalafior
 W sól
 D łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego

Wykonanie

Do wrzącej wody dodaj tymianek, opłukaną kaszę. masło. podzielony na różyczki kalafior. Kaszę gotuj około 25 minut podstawiając pod garnek płytkę. Po ugotowaniu dodaj soli do smaku. oraz kefir lub jogurt i całość wymieszaj.

Warzywny gulasz

Składniki

O 3 łyżki wrzątku,tymianek
Z 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 małej dyni hokkaido ( jeśli nie macie możecie pominąć), 1/2 puszki kukurydzy
M kawałek selera, 1 cebula , mały por, pieprz
W sól, sos sojowy
D 1/2 puszki pomidorów w kawałkach
O odrobinę majeranku
Z 2 łyżki dobrego oleju

Wykonanie

Warzywa pokrój w paski. dynię w większą kostkę, cebulę w piórka. Do wrzącej wody dodaj szczyptę tymianku oraz pokrojone warzywa, następnie produkty w kolejności przemian. Gotuj na płytce na małym ogniu około 20 minut kilka razy zamieszaj drewnianą łyżką. Po tym czasie warzywa dopraw
 odrobiną majeranku , wlej 2 łyżki dobrego oleju i wymieszaj. 

Do tego dania podałam moją konserwową dynię, oraz buraczki z cukinią.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz