Muzyka

wtorek, 14 kwietnia 2015

Ukryty..... pod ziemniaczaną pierzynką.

Ziemniaczki - trudno sobie bez nich wyobrazić tradycyjny polski obiad . Dania z ziemniaków smaczne i niedrogie można przygotowywać na wiele sposobów. A ponieważ są doskonałym źródłem białka, potasu i witamin ; C, B1 i PP, więc też często goszczą w moim jadłospisie. Nudno jednak jeść je codziennie z wody na obiad lub odsmażane na kolację, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować wykwintną zapiekankę z ziemniaczkiem w roli głównej.


Brokuły pod ziemniaczaną kołderką




Składniki

- 1 duży brokuł
- 2 cebule, olej, pieprz świeżo zmielony
- 500 g. mączystych ziemniaków
- 150 ml. mleka, sól, 2 łyżki masła, świeżo starta gałka muszkatałowa, 2 jajka
- 200 g. sera cheddar, świeży lub suszony koperek, tłuszcz do posmarowania formy

Wykonanie

Brokuła gotujemy na parze, dzielimy na różyczki. Cebule kroimy w piórka lekko solimy, pieprzymy i szklimy na oleju. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i dodajemy mleko, masło, sól, startą gałkę, dokładnie ucieramy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy wraz ze startym serem do ziemniaczanego puree. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z puree.
Formę do zapiekania natłuszczamy masłem. Na spód układamy warstwę brokuła, następnie cebulkę i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką. Zapiekamy przez około 35 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem posypujemy koperkiem.


Smacznego!;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz