Muzyka

niedziela, 26 kwietnia 2015

Szpinak w makaronowych muszlach

Minęło już sporo czasu od mojego ostatniego posta za co Was przepraszam, lecz zaczyna się gorący okres wiosennych prac w naszym ekologicznym ogródku i nie tylko. Przed nami już za kilka dni Majówka z Jogą więc przygotowanie naszych pokoi i zaplecza kuchennego na przyjazd gości a jeszcze dokańczamy, upiększamy i brakuje czasu na kuchenne szaleństwa. Lecz mimo tych wielu czynności, które czasami trudno ogarnąć jak w tym kawale nie wiem czy znacie - idą dwa koty przez pustynię i jeden mówi do drugiego nie wiem jak ty ? " nie ogarniam tej kuwety "jeśli gotowanie to pasja a nie obowiązek zawsze znajdzie się ten czas na przygotowanie przysłowiowego co nie co.

Szpinak w makaronowych muszlach




Składniki

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 1 główka czosnku
- 1/2 kostki sera fetta, 1 kostka sera cheddar lub innego ostrego ( jaki lubicie )
- 2 łyżki masła, sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 opakowania makaronu duże muszle

Wykonanie

W garnku podgrzewamy masło, dodajemy zamrożony szpinak i dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sos sojowy a także pokrojony ser fetta i jeszcze przez chwilkę trzymamy na ogniu do odparowania. Muszle gotujemy przez czas podany na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Każdą muszlę napełniamy przygotowanym szpinakiem.
W między czasie, gdy gotujemy makaron przygotowujemy gęsty , pikantny sos z krojonych pomidorów ( przepis na sos podawałam w którymś z moich postów ). Do formy do zapiekania wlewamy nasz sos i układamy napełnione szpinakiem muszle jedną obok drugiej. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy przez 30 minut w gorącym piekarniku.

Daniem tym oczarujecie nawet tych , którym na słowo szpinak " piszczą zęby ".

Smacznego!:)



1 komentarz:

  1. Robie dzis, probowalam u Was i rzeczywiscie -odkrycie szpinaku na nowo :) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń