Muzyka

niedziela, 5 kwietnia 2015

Zachwyci niejedno podniebienie.......

Może dla odmiany zamiast mięsnego ciekawy w smaku, aromatyczny, oryginalny pasztet jajeczny.
Jeśli zdecydujecie się go przygotować zachwycicie niejedno podniebienie waszych gości i zapewniam, że na stałe zagości w waszym menu.

Pasztet jajeczny





Składniki

- 12 jajek
- 400 g. pieczarek
- 6 łyżek startego ostrego sera
- 1 puszka groszku
- 1 cebula, pęczek szczypiorku
- 4 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki tartej bułki
- olej, pieprz świeżo zmielony. sól
- 1 łyżkę ziarna siemienia lnianego

Wykonanie

Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i usmaż na rozgrzanym oleju. Do pieczarek dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmaż jeszcze chwilę.
10 jajek ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połącz z pieczarkami i cebulą. Do masy dodaj odsączony groszek, 2 łyżki tartej bułki, starty ser, pokrojony drobno szczypiorek, majonez, śmietanę i wbij 2 rozbełtane jajka. Całość dopraw solą, pieprzem i razem wymieszaj. 
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wierzch posyp siemieniem lnianym i piecz w temp.200 stopni przez 60 minut.

Smacznego !:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz