Muzyka

wtorek, 31 marca 2015

Ani się nie obejrzysz........

Mieliśmy już przedsmak wiosny, lecz po wczorajszej pierwszej burzy a z nią śnieżnej zawierusze mamy na powrót zimę i ani nam ani naszym zwierzaczkom chyba to nie w smak. Nasze kociaki przez cały dzień okupują miejsce na piecu w kotłowni, a konie niechętnie wychodziły do świeżo wykulanego balika. Nawet nasza psina Diunka nie wyciągała nosa ze swojego lokum. 
My natomiast cieszyliśmy się , że możemy krzątać się po naszym domku , dorzucać drwa do kominka i wykonywać zwykłe codzienne czynności od czasu do czasu zerkając w okno.

 Dla poprawienia nastroju postanowiłam upiec na podwieczorek te oto przepyszne kruche - drożdżowe rogaliki.


Rogaliki kruche - drożdżowe z konfiturą z róży



Składniki

- 3 szkl. mąki krupczatki
- 1 kostka masła
- 50 g.drożdży
- 2 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania rogalików
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany, szczypta soli 
- konfitura z róży, cukier puder

Wykonanie

Do śmietany wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Mąkę połącz z masłem, cukrem waniliowym,proszkiem, 2 żółtkami oraz szczyptą soli i wlej zaczyn z drożdży. całość dokładnie zagnieć. Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i wkładamy do lodówki przykrywając folią na 2 - 3 godz. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na grubość 0.5 cm. nadając kształt koła a następnie dzielimy  na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę konfitury z róży i zawijamy nadając kształt rogalika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki pozostawiając wolne miejsca bo nam urosną. Wierzch rogalików smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez 20 - 30 min. w temp. 200 stopni. Po wyjęciu z pieca studzimy i lukrujemy.

Zachęcam do wykonania i smakowania.

Smacznego!:)


Tylko kwiatki za oknem dzielnie stały i się nie poddawały !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz