Muzyka

sobota, 7 marca 2015

Wczoraj dynia dziś cukinia

Nadal wykorzystuję moje spiżarkowe zapasy, wczoraj upiekłam ciasto z dyni a dziś od rana rozchodził się po domu zapach piekącego pasztetu z cukini.
Zaraz po upieczeniu nasz pasztet, może być daniem obiadowym lub po wystudzeniu dodatkiem kanapkowym.

Pasztet z cukini





Składniki

- 3 szkl. cukini
- 3 cebule, 2 duże ząbki czosnku
- 3 jajka
- 20 dag. sera wędzonego
- 2 szkl. bułki tartej
- 1/2 szkl. oleju
- sól, pieprz, słodka papryka, vegeta (najlepiej samodzielnie przygotowana)
- 1 łyżkę ziarna siemienia lnianego

Wykonanie

Cukinię jeśli macie jeszcze tę z ubiegłego roku to należy ją obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Młodą możecie zetrzeć wraz ze skórką. Cebule zetrzeć drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cukini. Ser zetrzeć również na tarce o grubych oczkach i połączyć z cukinią. Teraz wsypujemy tartą bułkę, wlewamy olej i dodajemy 3 żółtka jaj, oraz przyprawy. Całość delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy masę, wygładzamy i posypujemy ziarnem siemienia lnianego. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz