Muzyka

piątek, 13 marca 2015

Kwaśnica po wegetariańsku z góralską bułeczką z bryndzą.

Przez dwa dni była u nas wiosna i już chciałam zaproponować coś lekkiego, lecz sądzę że tylko na chwilkę wróciła znów zima, więc propozycja na coś pożywniejszego i rozgrzewającego.

Wegetariańska kwaśnica z góralską bułeczką z bryndzą





Składniki na kwaśnicę

- 1 kg. kapusty kiszonej z beczki ( użyłam mojej ogródkowej kamiennej głowy deptanej w beczce " palce lizać"
- 5 średnich ziemniaków
- 4 cebule, 4 duże ząbki czosnku
- 1/2 szkl. ugotowanego ryżu basmati
- 1 łyżkę masła
- olej, 1/2 kubka śmietany do zup
- 2 łyżki bulionu wegetariańskiego lub vegety, sól, pieprz, sos sojowy

Wykonanie

Kapustę zalewamy gorącą wodą, dodajemy 2 łyżki oleju i gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 2 litrami gorącej wody dodajemy 3 kulki ziela angielskiego i listek laurowy, gotujemy do momentu aż będą miękkie ale nie rozgotowane. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, oraz posiekany czosnek. Do garnka z ziemniakami dodajemy ugotowaną kapustę, ryż, podsmażoną cebulkę wraz z czosnkiem,wsypujemy pieprz bulion lub vegetę troszkę soli (uważamy aby nie przesolić czasami kapusta, którą kupicie może być słona) sos sojowy do smaku, oraz 1 łyżkę masła.
 Zupę mieszamy i chwilę gotujemy aby połączyły się wszystkie składniki i smaki. Jeśli okazałoby się, że zupa jest za gęsta dolejcie gorącej wody i jeszcze raz doprawcie. Wystarczy dodać śmietanę,
 uważając żeby się nie zważyła i nasza kwaśnica jest gotowa.

Bułeczki z bryndzą

Składniki 

- 5-6 szkl. mąki pszennej 550, 50g. drożdży, 3 łyżki masła, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli, 1 jajko do posmarowania wyrośniętych bułeczek.

Wykonanie

Do miski wlej 2 szkl. wody i rozpuść w niej drożdże. Dodaj 2 szkl. mąki, wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce. Masło roztop i ostudź. Po około pół godzinie, gdy zaczyn wyrośnie dodaj następne 3 szkl. mąki i łyżkę soli. Wymieszane ciasto zagnieć, podsypując mąką jeśli  będzie to konieczne. Pod koniec zagniatania dodaj masło i wgnieć je dokładnie. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie klejące się do rąk. Odstaw ponownie do wyrośnięcia. Teraz zrób z niego wałek i pokrój na 12 równych części. Zrób kulki i połóż na blachę wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy bo nasze bułeczki urosną. W każdej bułce zrób wgłębienie i posmaruj rozbełtanym jajkiem i we wgłębienia nałóż przygotowany farsz z bryndzy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw blachę na środkowy poziom na około 25-30 minut. Będą gotowe, gdy się zezłocą.

Masa z bryndzy

- 3 kostki bryndzy po 80g.
- 1 jajko
- 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę mielonego kminku, szczypta pieprzu

Wykonanie

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, studzimy. Bryndzę rozgniatamy widelcem dodajemy jajko, przestudzoną cebulkę, łyżkę kminku, szczyptę pieprzu.Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz