Muzyka

wtorek, 17 marca 2015

Ziemniaczana z bobem

Dzisiaj na dworze bardzo wiosennie. Słońce przygrzewa już od rana, kawa przygotowana po ajurwedyjsku i wypita na balkonie dała chęci do działania. A że działamy to widać, słychać i czuć. 
W naszym drewnianym domu trwają prace wykończeniowe, słychać więc wiertarki, szlifierki oraz czuć woń olejowosków. Efekty naszej pracy będziecie mogli ocenić sami, gdyż do naszej agroturystyki  Zadnie Łuki wszystkich zauroczonych tym miejscem gorąco zapraszamy.
Zapraszam również do wspólnego gotowania no i co najważniejsze podczas gotowania smakowania.
Choć za oknem czuć wiosnę w naszej Kuchni Pięciu Przemian jeszcze trwa zima, więc dzisiejszy przepis na rozgrzewającą, pożywną zupę ziemniaczaną z bobem.





Zupa ziemniaczana z bobem z Kuchni Pięciu Przemian

Składniki

0 - 2 l wrzącej wody, 1 łyżka majeranku. 1 łyżka suszonego lubczyku
Z - 5 ziemniaków, 1 opakowanie mrożonego bobu, 2 marchwie, 2 pietruszki , 1/4 kostki masła
M - 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 1/2 selera, pieprz świeżo zmielony
W - 2 łyżki sosu sojowego, sól
D - 1 szkl. śmietany do zup


Wykonanie

Do wrzącej wody dodajemy majeranek , lubczyk pokrojone w większą kostkę ziemniaki, w całości marchwie, oraz w całości pietruszki i seler. Marchew, pietruszkę i seler po ugotowaniu wykorzystać możemy do sałatki. Zupę gotujemy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy bób, który zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 minut po czym obieramy go z łupin i dodajemy wraz z podsmażoną na maśle cebulką do zupy. Zupę gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek  sól i sos sojowy do smaku i jeszcze chwilkę gotujemy aby połączyły się składniki. Wystarczy naszą zupę zaprawić śmietaną i już możecie smakować. Kromka razowca z vega smalcem będzie idealnym uzupełnieniem.


Smacznego!:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz