Muzyka

piątek, 20 marca 2015

Kipi kasza....kipi groch....

Kasza gryczana zapewne przez niewielu lubiana. Wystarczy ją inaczej przygotować i można się w niej zasmakować.


Kasza z pieczarkami w towarzystwie gotowanej dyni i sałatki z buraczków, oraz sadzonego jajka.

Składniki

- 1 szkl. kaszy gryczanej nie palonej ugotowanej na sypko
- 1/2 kg. pieczarek. 2 cebule. 1/3 kostki masła, pieprz, sól

Wykonanie

Pieczarki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebule pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło i dodaj pieczarki. Po 15 minutach podsmażania do pieczarek dorzuć pokrojoną cebulę i dodaj soli, oraz świeżo zmielonego pieprzu. Utrzymuj na ogniu do momentu odparowania wody.
Ugotowaną gorącą kaszę połącz z podsmażonymi gorącymi pieczarkami. Nasza kasza powinna być dobrze doprawiona, więc za nim wyłożysz ją na talerze dosmakuj.

Dynię hokkaido dokładnie umyj przekrój i usuń pestki, nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrojoną w większą kostkę umieść w garnku, podlej 1/2 szkl. gorącej wody i dodaj 1 łyżkę masła, oraz troszeczkę soli. Gotuj chwilę uważając aby się nie rozgotowała.

Sałatka z buraczków

Ugotuj w łupinie 3 buraki. Obierz ze skórki i pokrój w paseczki. Ogórka i cebulkę pokrój w kostkę i dodaj do buraczków.Dopraw solą, odrobiną pieprzu. mielonego kminku, 1 łyżką gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczką płynnego miodu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Przed podaniem posyp łyżeczką świeżego koperku.
Uzupełnieniem naszego dania będzie sadzone jajko od biegającej po bieszczadzkich polach kurki.








Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz