Muzyka

poniedziałek, 2 marca 2015

Zawijane w liść kapusty

Tradycyjne gołąbki to nic innego jak farsz na mielone z ryżem czasami też z grzybami zawinięty w liść kapusty. Wielu zapewne na samą myśl o gołąbkach cieknie ślinka, mi również.
Odkąd zaczęłam gotować inaczej, moje gołąbki są także inne. Okazuje się, że wcale nie muszą być tradycyjne. Mogą być przygotowywane na wiele sposobów w wybornych smakach.

Dzisiejsza propozycja na gołąbki z farszem z ziemniaków.





Składniki

- 1 główka kapusty włoskiej
- 1/2 kg. ziemniaków gotowanych, 1/2 kg. ziemniaków surowych
- 2 duże cebule
- sól morska, świeżo zmielony pieprz, listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, sos sojowy, olej

Wykonanie

Kapustę sparz, obierz z liści. Liście delikatnie osusz ręcznikiem. Jedną porcję ziemniaków ugotuj i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub ugnieć. Drugą porcję ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i pozostaw na sicie do odcieknięcia. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Połącz ziemniaki ugotowane z surowymi oraz cebulką. Farsz dopraw solą, pieprzem i razem wymieszaj. Na każdy liść nałuż łyżkę farszu i zwiń w kopertę. Na dno brytfanki ułuż kilka liści kapusty. Na liście ciasno poukładaj gołąbki, dorzuć kulki ziela i listek laurowy. Całość podlej wodą, która pozostała po sparzeniu kapusty, dodaj jeszcze 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki oleju. Brytfankę przykryj pokrywką i gotuj około 45 minut. Nasze ziemniaczane gołąbki wyśmienicie smakują podane z gęstym sosem pomidorowym lub borowikowym.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz