Muzyka

wtorek, 10 marca 2015

Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa na francuskim cieście,  nie zamówicie jej w restauracji w mieście. Możecie zrobić ją sami, gdyż jest prosta i szybka w przygotowaniu.


Tarta szpinakowa

Składniki

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 główka czosnku
- 1 kostka sera fetta, 15 dag. ostrego startego sera
- 1/2 szkl. śmietany 18%, 2 jajka
- sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 1 łyżeczka sosu sojowego, suszone pomidory do posypania, olej, masło do natłuszczenia formy

Wykonanie

Do rozgrzanego garnka wlewamy 3 łyżki dobrego oleju i wrzucamy zamrożony szpinak. Dusimy kilka minut pod przykrywką. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką sosu sojowego. Mieszamy i trzymamy na ogniu już bez przykrywki do odparowania.
Formę do tarty smarujemy masłem wykładamy gotowym ciastem francuskim podnosząc brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem. Rozbełtane jajka mieszamy ze śmietaną i wylewamy na ciasto. Teraz dodajemy wystudzony szpinak. Na wierzch układamy pokrojony w kostkę ser fetta, oraz starty ser. Całość posypujemy suszonymi pomidorami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 -200 stopni przez około 30 minut.





Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz