Muzyka

piątek, 6 marca 2015

Dzisiaj ciasto z dyni, jutro pasztet z cukini

Kolejna propozycja na to, co jeszcze można wyczarować z dyni. Zapraszam do upieczenia zdrowego a zarazem smacznego ciasta z przewagą mielonych migdałów i dyni.





Ciasto dyniowe

Składniki

- 400 g. dyni hokkaido
- 6 jaj
- 300 g brązowego cukru, 350 g mielonych migdałów, 5 łyżek mąki orkiszowej ( użyłam samopszy),
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta cynamonu, masło do natłuszczenia formy, cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie

Dynię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Żółtka z cukrem ubij do białości. Zmielone migdały połącz z mąką wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Stopniowo dodawaj do ubitych żółtek. Połącz dodając po łyżce ze startą dynią i cytryną. Teraz ubij sztywną pianę z 6 białek i dokładnie wymieszaj ją z ciastem.
Dno tortownicy o śr. 26 cm. natłuść masłem i wysyp mąką. Nadmiar mąki usuń. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 60 minut w tem.180 stopni. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z łyżką bitej śmietany.


Smacznego!:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz