Muzyka

środa, 18 marca 2015

Zjadłoby się pizzę.......

Zjadłoby się pizzę - dla chcącego nic trudnego. Mieszkając z dala od miasta, nie wystarczy założyć buty i wyskoczyć za róg do pizzerni, na dowóz też nie ma co liczyć bo za daleko. Blisko natomiast do mojej spiżarki,  w której zawsze wyszukam ze zgromadzonych na zimę zapasów potrzebne składniki
do wyczarowania czegoś zdrowego i pysznego. Wystarczy tylko założyć kuchenny fartuszek i z podanych poniżej składników wyczarować takie pizze.




Pizza ze szpinakiem i fettą

Składniki na ciasto

- 1/2 kg. mąki pszennej ( użyłam pszennej orkiszowej)
- 50 g. świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru, 1.5 łyżeczki soli
- 1 jajko, 2 łyżki oleju, letnia woda

Wykonanie

Do rozkruszonych drożdży dodaj cukier 2 łyżki mąki i troszkę wody. Dokładnie wymieszaj drewnianą kopystką. Zaczyn powinien przypominać konsystencją śmietanę. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp przesianą mąkę zrób dołek i wbij jajko. Po brzegach wsyp sól. Wyrośnięty zaczyn dodaj do mąki i połącz składniki, dolewając ostrożnie letnią wodę zacznij dokładnie wyrabiać ciasto. Dla ułatwienia dłonie posmaruj olejem, nie będzie ciasto kleiło się do rąk. Ciasto wyrabiaj przez 5 - 10 minut. W razie konieczności podsyp mąką lub dodaj wody. Dobrze przygotowane ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Odstaw na 10 minut, dodaj 2 łyżki oleju i wyrób ponownie. Teraz odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Z podanych składników wyjdą 4 pizze o średnicy 30 cm.
Każdą porcję rozwałkuj na wysypanym mąką blacie lub stolnicy. Blaszkę do pizzy natłuść olejem i przełóż rozwałkowaną porcję. Ciasto nakłuj widelcem i posmaruj gęstym sosem pomidorowym ( użyłam swojego ketchupu ) posyp oregano i startym serem. Na ser rozłóż przygotowany ostudzony szpinak, oraz kawałki sera fetta a pomiędzy ser cebulkę. Wstaw do ciepłego piekarnika na 10 - 15 minut


Składniki na nadzienie

- 1 op. mrożonego szpinaku w liściach
- 4 duże ząbki czosnku, 2 cebule pokrojone w piórka i zeszklone na 2 łyżkach oleju
- 1/3 kostki masła, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego
- 1/2 kostki sera fetta, 20 dag. sera cheddar

Masło rozpuść w garnku, dodaj zamrożony szpinak i gotuj około 15 minut. Pod koniec dodaj sól, pieprz, sos sojowy i wyciśnięty czosnek. Trzymaj na ogniu do odparowania.

Pizza z ulubionymi dodatkami

Dodatki: czerwona fasola, kapary, czarne oliwki, podsmażona cebula, suszone pomidory z zalewy z oleju, świeża papryka






Smacznego!;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz