Dzisiaj propozycja na mini pizze z ziemniaka jako przystawka do smacznej krem zupki z brokuła.
Mini pizze z ziemniaka
Składniki
- ziemniaki równej wielkości gotowane w łupinach ( ilość dowolna)
- zielone oliwki nadziewane papryką
- pomidorki koktajlowe lub cherry
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- ser cheddar
- sól morska, kolorowy świeżo zmielony pieprz, masło do formy
Wykonanie
Ugotowane w łupinach ziemniaki obieramy ze skórki i przekrawamy w poprzek. Układamy w natłuszczonej masłem formie do zapiekania. Na wierzch każdego ziemniaka nakładamy łyżeczkę pesto, pokrojone oliwki, oraz pokrojone na kawałki pomidorki. Posypujemy solą , pieprzem i układamy kawałki sera. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu przypieczenia sera.
Zupa krem z brokuła
Składniki
- 2 litry ugotowanego wcześniej bulionu
- 1/2 kg. brokułów
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 kubka śmietany
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżki tartego sera
- 2 cebule, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatałowa, świeży szczypiorek, 2 łyżki masła, olej
- 2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie
Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 minut. Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki i dodajemy do gotujących ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 3 łyżkach oleju. Dodajemy ją również do zupy. Całość gotujemy około 10-15 minut.
Zupę miksujemy. doprawiamy solą , pieprzem, sosem sojowym i gałką. Dodajemy płatki migdałów, oraz 2 łyżki masła, mieszamy.
Mocno podgrzaną zupę rozlewamy na talerze. Dekorujemy kleksem śmietany, posypujemy startym serem, oraz szczypiorkiem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz