Muzyka

środa, 4 marca 2015

A to feler westchnął seler - afrodyzjak z eko ogródka

Propozycja dla leniwców oraz wszystkich chcących , lecz nie mogących.
Wyborna w smaku zupa - krem z ekologicznych dorodnych selerów z mojego warzywniaczka




Składniki

- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 główki selera
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa, cytryna, sos sojowy
- 4 łyżki prażonego na suchej patelni łuskanego słonecznika
- 1/2 kubka śmietany

Wykonanie

Selery obierz i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej olej, dodaj pokrojone selery oraz pokrojone w piórka cebule. Warzywa duś pod przykrywką około 15 minut. Do bulionu  dodaj podduszone warzywa i gotuj aż selery będą miękkie. Zupę zestaw z ognia i zblenduj. Dodaj przyprawy soli, świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę startej gałki, 1 łyżkę sosu sojowego i odrobinę wyciśniętego soku z cytryny. Jeszcze raz zupę zagotuj i rozlej do bulionówek. Udekoruj kleksem śmietany i prażonym słonecznikiem.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz