Muzyka

środa, 11 lutego 2015

Coś na chlebek

Ponieważ prowadzę kuchnię wegetariańską, oraz kuchnię według Pięciu Przemian, dzisiejszy przepis - z kuchni Pięciu Przemian na smarowidełko na chlebek z Awokado.


Składniki

Z (ziemia) - 2 szt. awokado, 1/2 czerwonej papryki, 1 pomidor, oliwa
M (metal) - 1 mała cebula, 1 średni ząbek czosnku, kolorowy pieprz
W (woda) - sól, sos sojowy
D (drzewo) - cytryna, nać pietruszki

Wykonanie

Dojrzałe awokado (ma być miękkie) przekrawamy w poprzek, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, obranego ze skórki pozbawionego nasionek też pokrojonego w kostkę pomidora. Skrapiamy 1 łyżeczką oliwy. Teraz dodajemy produkty z przemiany Metalu - pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz świeżo zmielony kolorowy pieprz . Następnie delikatnie solimy i dodajemy 1 małą łyżeczkę sosu sojowego. Kolejna przemiana to Drzewo i kolej na kilka kropel cytryny oraz 1 łyżkę pietruszki.
Wszystko razem mieszamy i podajemy na chlebku jakim lubicie. U mnie jest to mój chlebek żytni z ziarnami, który wypiekam w piecu chlebowym.
Ciekawie smakuje ta pasta na liściu sałaty rzymskiej bądź cykorii lub podawana jako dip do krojonych w słupki sezonowych warzyw.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz