Muzyka

piątek, 27 lutego 2015

Przed chwilą w kąciku a już w piekarniku



Wracamy do potraw z dyni. Tak jak już wcześniej pisałam w moim warzywnym ogrodzie dynie zajęły I - miejsce i choć już wiele z nich przetworów w mojej spiżarce kolejną wydobyłam z kącika i po chwili trafiła do piecyka.


Zapiekanka z dynią hokkaido

Składniki

- 1 kil. dyni, 5 dużych ziemniaków, 3 duże cebule, 4 ząbki czosnku, kilka piórek szczypiorku
- oliwa, sól morska, pieprz kolorowy świeżo zmielony, majeranek, tymianek, przyprawa włoska

Wykonanie

Dynię szorujemy szczoteczką, przekrawamy, usuwamy miąższ i pestki. Wraz ze skórką kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy podobnie jak dynię. W misce umieszczamy dynię i ziemniaki, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wsypujemy wszystkie przyprawy, wlewamy 4 łyżki oliwy( dodałam oliwy, która pozostała po suszonych pomidorach w zalewie) i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy w piekarniku w 200 st. przez godz. Jeśli ten czas byłby za krótki dopiekamy.
Gotową zapiekankę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Bardzo dobrze smakuje do niej surówka ze słodkiej kapusty oraz sos czosnkowy na bazie jogurtu.

Sos czosnkowy

- 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, 4 ząbki  wyciśniętego czosnku, kilka kropli cytryny, szczyptę soli, pieprzu, cukru i suszonego koperku. Wszystko ze sobą łączymy dokładnie mieszając. Przed podaniem nasz sos schładzamy.





Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz