Muzyka

poniedziałek, 9 lutego 2015

Pierwszy przepis



Na dworze zawierucha, dla rozgrzania Waszego brzucha, przepis na wegetariański barszcz ukraiński gotowany według Pięciu Przemian.

Barszcz ukraiński

Składniki

O (ogień) 3l wrzącej wody, szczypta tymianku, odrobina kurkumy, 1/2 łyżeczki majeranku
Z (ziemia) drobno pokrojone: 2 marchewki, 2 pietruszki, 3 buraczki, 3 łyżki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody kaszki kukurydzianej, 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, 2 łyżki oleju lub oliwy
M (metal) 1/2 pokrojonego selera (małe główki), 2 pokrojone małe cebule, szczypta pieprzu, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
W (woda) 2 łyżeczki namoczonych wcześniej glonów (arame lub hiziki), sól, sos sojowy do smaku, 4 łyżki ugotowanej fasoli
D (drzewo) 3 łyżki posiekanej, kiszonej kapusty, 1 szklanka czerwonego, kiszonego barszczu lub sok z 1/2 cytryny

Wykonanie

Do wrzącej wody dodajemy przyprawy z przemiany ognia (jak wyżej), mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone: marchew, ziemniaki, buraczki i pietruszkę, dodajemy olej oraz kaszkę kukurydzianą, pokrojony seler, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystko razem mieszamy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie wrzucamy odcedzone na sicie glony oraz ugotowaną wcześniej fasolę. Ponownie wszystko mieszamy i gotujemy dalsze 15 minut. Teraz wrzucamy do naszego gara pokrojoną, kiszoną kapustę, mieszamy i gotujemy 10 minut. Nasza zupa jest już prawie gotowa, wystarczy tylko dodać do smaku kiszonego, buraczanego barszczu lub soku z cytryny. Jeżeli lubisz, możesz zupę zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną.


Pieczone ziemniaki

Składniki

Z (ziemia) 1kg ziemniaków, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka kminku, 2 pokrojone w piórka i podsmażone na oleju cebule
M (metal) pieprz
W (woda) sól

Wykonanie

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, dodajemy podsmażoną cebulę, pieprz, kminek, sól po czym wszystko razem mieszamy. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy oliwą i przekładamy nasze ziemniaczki. Pieczemy w gorącym piekarniku przez godzinę lub do momentu, gdy będą już miękkie.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz