Muzyka

poniedziałek, 16 lutego 2015

Rozgrzewające śniadanko

Zima za oknem a w garnku gotuje się owsianka na bogato, aby rozgrzać nasze wewnętrzne organy przed wyjściem na mróz, do szkoły czy pracy.
Gotując zgodnie z Porami Roku właśnie zimą zwracamy szczególną uwagę aby w naszych jadłospisach dominowały dania ciepłe. W okresie zimy jadamy więcej zbóż ( płatki owsiane, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, jęczmienną, pęczak, który pamiętają chyba tylko wędkarze bo służy jako przynęta do łowienia ryb" a szkoda". Aby podnieść energię zbóż można je przed gotowaniem uprażyć na suchej gorącej patelni.

Dzisiaj propozycja na ciepłe śniadanko według Pięciu Przemian 

Owsianka na bogato

Składniki

O (ogień) -1 litr wrzącej wody, kurkuma, 
Z (ziemia) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 łyżeczka masła, kilka daktyli bez pestek
M (metal) - 1/2 szklanki płatków owsianych, imbir
W (woda) - sól
D (drzewo) - 1 kwaśne jabłko pokrojone na drobne kawałki
O (ogień) - kilka pokrojonych drobno orzechów włoskich
Z (ziemia) - 1 banana, 1 gruszkę,1 łyżkę rodzynek, 1 łyżkę suszonej żurawiny

Wykonanie

Do gotującej wody wsypujemy kolejno za każdym razem mieszając  szczyptę kurkumy, dodajemy kaszę jaglaną (możemy ją wcześniej uprażyć) ,masło. daktyle, płatki owsiane, na czubku łyżeczki suszonego imbiru oraz soli. Gotujemy 20 minut najlepiej podkładając pod garnek płytkę. W dalszej kolejności dodajemy następne produkty z danej przemiany czyli jabłko, orzechy, banana i gruszkę pokrojone na kawałki , oraz uprzednio namoczone rodzynki i żurawinę. Gotujemy następne 10 minut mieszając bo na tym etapie nasza owsianka lubi się przypalić.
Nasze śniadanko jest już gotowe. Podaję je z konfiturą z jagód z bieszczadzkich lasów.


Smacznego! :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz