Muzyka

środa, 18 lutego 2015

Zamiast w spiżarni w garnku - dynia w roli głównej

Jedna z propozycji jak zjeść dynię, a będzie ich jeszcze kilka zanim całkowicie znikną z mojej spiżarni. Dla przypomnienia zimą w naszych potrawach wykorzystujemy takie techniki jak, duszenie, długie gotowanie, częste mieszanie, ucieranie, pieczenie. Zwracamy uwagę aby nasze potrawy w większości były ciepłe, gdyż ciepło w żołądku potrzebne jest do prawidłowego trawienia.

Zupa ziemniaczana z dynią gotowana według Pięciu Przemian





Składniki

O - 3 litry wrzącej wody, łyżeczka majeranku, szczypta kurkumy
Z - 5 średnich ziemniaków, 2 marchewki, 2 pietruszki, 500 g. dyni (użyłam hokkaido)
M - 2 cebulki, mały por, połowę główki małego selera
W - sól, sos sojowy
D - 1 łyżka natki pietruszki
O - szczypta tymianku
Z - 2 łyżki oleju z pestek dyni, winogron lub jakiego wolicie, 4 łyżki łuskanych pestek dyni

Wykonanie


Wodę zagotuj,wsyp majeranek i kurkumę zamieszaj, dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, w mniejszą kostkę marchewki, pietruszki. Jeśli masz dynię hokkaido umyj ją dokładnie, usuń pestki i środek, nie obieraj jej ze skórki ( tę odmianę można jeść ze skórką)  pokrój ją w dużą kostkę i dodaj ją do zupy. Zupę zamieszaj, doprowadź do wrzenia i dodawaj kolejne produkty teraz z przemiany metalu cebulkę pokrojoną w kostkę, pora w paseczki, selera w kostkę ponownie zamieszaj dodaj sól i sos sojowy.Gotuj zupę około 20 minut. Po tym czasie odlej kilka nabierek do innego naczynia i zblenduj, połącz ją z resztą zupy, dodaj resztę składników. Rozlaną na talerze naszą wzbogaconą ziemniaczaną posyp prażonymi ziarnami dyni.
Do zupy podaję grzanki z piekarnika z serem, czosnkiem i suszonymi pomidorami z bazylią.


Smacznego! :)


                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz