W dzień Świętego Walentego pogoda
oraz śniadanie dla ukochanej i ukochanego!!!
Twarożek podany z sałatką z sałat, domowy chlebek żytni z ziarnami, wiejskie masełko z czosnkiem niedźwiedzim
Twarożek
Składniki
- 250g. twarogu tłustego
- mały kubek śmietany12 %
- 1 cebulka, 1 duży ząbek czosnku, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, przyprawa z suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
Wykonanie
Twarożek rozgniatamy, dodajemy, śmietanę pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą morską i pieprzem. Na talerzu posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów.
Sałatka z różnych sałat
Składniki
- 1 opakowanie mix. sałat
- 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- 1 cebulka czerwona
- 10 czarnych oliwek bez pestki, 1 ogórek konserwowy. kilka suszonych pomidorów z zalewy w oliwie, kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa, ocet balsamiczny, sól morska, pieprz kolorowy świeżo zmielony, włoska przyprawa(visana)
Wykonanie
Do mix sałat dodaję pokrojone w paski papryki, w piórka cebulkę, w plasterki oliwki, w kostkę ogórka, pomidorki koktajlowe na połówki, suszone w poprzek. Skrapiamy łyżeczką octu balsamicznego, dodajemy 1 łyżkę oliwy, zmielony pieprz, posypujemy solą oraz przyprawą włoską.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy aby połączyły się smaki.
Masełko z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
- 1/2 kostki masła ( najlepiej wiejskiego)
- 1 łyżeczkę pesto z czosnku niedźwiedziego ( jeśli nie masz mogą być 2 duże ząbki czosnku)
- sól, odrobina pieprzu, kilka kropel cytryny
Wykonanie
Masło rozgniatamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz