Cukinie, kabaczki i dynie obrodziły w moim warzywnym ogródku w takiej ilości - nie pamiętam takiego roku. Układając je jedną po drugiej na przyczepkę samochodową , zastanawiałam się jak je wszystkie przerobię. Minęło już kilka miesięcy od zbiorów, w spiżarce na półkach różne kombinacje przetworów. A mówią że od przybytku głowa nie boli, mnie rozbolała więc moje dyniowate poszły w świat "do ludzi". Zamieściłam również ogłoszenie na Tablicy. wymienię dynie na "oczekuję propozycji " lecz jakoś nikt niczego nie zaproponował więc moich cukiniowo- dyniowych wariacji ciąg dalszy.
Dzisiaj propozycja na ciepłą kolację z kabaczkiem w roli głównej.
Kabaczek nadziewany duszony w gęstym sosie pomidorowym
- 1 średni kabaczek
- 100g ryżu ugotowanego w bulionie wegetariańskim
- 30 dag. pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 surowej czerwonej papryki
- 200 g. sera wędzonego . 100g. sera cheddar
- olej, sól morska, pieprz, pesto z czosnku niedźwiedziego lub 2 duże ząbki, sos sojowy
- natka piertuszki
Wykonanie
Kabaczka obieramy ze skórki przekrawamy w poprzek i wydrążamy. Ryż gotujemy w bulionie wegetariańskim na sypko. Pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach i smażymy na oleju .W trakcie smażenia dodajemy pokrojona w kostkę cebulę. Kroimy także w kostkę paprykę.
W misce łączymy ryż, pieczarki z cebulą oraz paprykę. Dodajemy starty na tarce wędzony ser a także przyprawy. Wszystko mieszamy i tym farszem nadziewamy kabaczka.
W brytfance umieszczamy kabaczka, podlewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i gotujemy pod przykryciem prawie do miękkości uzupełniając wodę w przypadku wygotowania.
Sos pomidorowy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1/3 szkl. oliwy
- główkę czosnku
- 1 łyżkę suszonej bazylii ,1 łyżeczkę oregano, sól morską (około łyżeczki)
Wykonanie
Mój sos pomidorowy przygotowuję kiedy jest sezon pomidorowy w moim tunelu foliowym. W zimie wystarczy tylko otworzyć słoik i sos do kabaczka gotowy. Ale jeśli takiego nie macie to nic nie szkodzi równie smaczny będzie przygotowany w ten sposób.
Oliwę rozgrzewamy. dodajemy pomidory chwilę podsmażamy, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy.
Gotujemy około 15 minut.
Wracamy do naszych kabaczków. Wyjmujemy je z brytfanki, wlewamy sos na który układamy kabaczki. Na kabaczki układamy pokrojony w plastry ser cheddar, przykrywamy brytfankę pokrywką i czekamy aż ser się rozpuści.
Na talerze nalewamy sos na który układamy porcje kabaczka. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz