Muzyka

niedziela, 22 lutego 2015

Pasztetowa nie drobiowa nie wieprzowa, lecz słonecznikowa

Zapewne każdy z was ma swoje ulubione smaki, zapachy no i oczywiście potrawy. Kilkanaście lat temu , kiedy jadłam jeszcze mięso i z niego różne dania na mojej kanapce często królowała pasztetowa. Wiejski chleb, przetopiony smalec, pasztetowa i kiszony ogórek z beczki, były to smaki które pozostały moimi ulubionymi do dzisiaj. Jedynie pasztetowa nie jest już drobiowa czy wieprzowa lecz słonecznikowa, a i smalec wcale nie musi być ze słoninki (może być z roślinki).


Pasztetowa ze słonecznika

Składniki

- 1 szkl. łuskanych ziaren słonecznika
- 1 cebulę, 4 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta tymianku i rozmarynu, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżkę sosu sojowego

Wykonanie

Umyte ziarno słonecznika zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Następnie odcedzamy ziarno na sicie pozostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania celem uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty. Na oleju szklimy cebulkę dodajemy pokrojony drobno czosnek .Jeszcze ciepły słonecznik łączymy w misce wraz z podsmażoną cebulką dodajemy wszystkie przyprawy i blendujemy dolewając wody z gotowania słonecznika. Pasta ma być wyrazista w smaku więc doprawcie ją taką ilością podanych przypraw aby uzyskać odpowiednią ostrość.
Nasza wegetariańska pasztetowa wyśmienicie smakuje na razowym chlebie wraz z kiszonym ogórkiem z beczki.






Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz