Muzyka

czwartek, 12 lutego 2015

Warzywka pod serową kołderką

Propozycja na kolorowy obiadek z kuchni wegetariańskiej

Warzywka gotowane na parze przykryte sosem serowym, podane z kotlecikiem z tofu.



Składniki

- 4 średnie marchewki, 2 średnie buraczki, 1 brokuł, 6 średnich ziemniaków

Wykonanie

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy, każde inaczej. Marchew w słupki, buraczki w talarki, brokuł dzielimy na różyczki, ziemniaki mogą być w całości. Gotujemy w garnku z wkładką do gotowania na parze lub w kombiwarze do miękkości warzyw.


Sos serowy

Składniki

-1/3 kostki masła
- 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka bulionu wegetariańskiego
- 1 szklanka mleka
- 20 dag. sera ostrego
- sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatałowa, cytryna, sos sojowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Wykonanie

Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę mieszamy uważając aby się nie przypaliła. Na chwilę odstawiamy garnek z ognia i wlewamy ciepły bulion oraz ciepłe mleko. Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy aby mąka się połączyła, uważamy żeby nie powstały grudki (jeśli jednak powstaną możemy nasz sos zblendować) Następnie dodajemy starty ser i mieszamy z uwagą aby nie przypalić.
Teraz kolej na przyprawy a więc sól, świeżo starta gałka, zmielony pieprz, cytryna, sos sojowy.
Ilości przypraw nie podaję, doprawiajcie indywidualnie. Po odstawieniu garnka z ognia dodajcie jogurt lub śmietanę.


Klopsiki z tofu

Składniki

- 1 kostkę tofu naturalnego
- 1 pora
- 1 łyżkę prażonego słonecznika
- 3 łyżki ugotowanej kaszy durum (może być gryczana lub jęczmienna)
- 1 jajko lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżkę przyprawy włoskiej (kupuję w eko sklepie)
-  sól morska, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sos sojowy
- olej, otręby pszenne

Wykonanie

Tofu rozgniatam widelcem, dodaję pokrojonego i podsmażonego pora, 1 łyżkę prażonego na suchej patelni łuskanego słonecznika, 3 łyżki ugotowanej kaszy. Wszystko razem mieszam i wbijam jajko, doprawiam  przyprawami. Formuję w dłoniach małe klopsiki, panieruję w otrębach pszennych i smażę na rozgrzanym oleju.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz