Dla sikorki coś tłustego
Dla Was mniej kalorycznego
Pasztet marchewkowo -orzechowy
Składniki
- 1 kg marchwi
- 3 jajka
- 2 szkl. grubo mielonych orzechów laskowych
- 3 cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 2 łyżki vegety (robię sama)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki pieprzu ziołowego, 1,5 łyżki bazylii, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 2 łyżki cząbru
- 1 łyżkę natki pietruszki
Wykonanie
Marchewki obieramy myjemy i gotujemy do miękkości. Przestudzone mielimy. Cebule i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mieszamy ze zmieloną marchewką i posiekanymi orzechami. Dodajemy bułkę tartą, roztrzepane jajka oraz resztę składników. Wyrobioną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki lub natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Pieczemy około godziny w 200 stopniach.
Gotowy pasztet możemy podać na ciepło lub zimno pokrojony w plastry z sałatką jaką lubicie.
Na zdjęciu ze wzbogaconą sałatką grecką.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz