Muzyka

środa, 25 lutego 2015

Prosta w gotowaniu, smaczna w skosztowaniu.

Dla wielu z Was piątek jest dniem wolnym od mięsa na talerzu, niektórzy tego dnia serwują sobie rybę. Bywając nieraz w restauracjach, w zapytaniu do kelnera o danie bezmięsne prawie zawsze proponują rybę. Nie bardzo wiem z czego to wynika? czyż ryba to nie mięso?
Prowadząc kuchnię wegetariańską nie musimy się zastanawiać co podamy naszym domownikom tego dnia na śniadanie, obiad, czy kolację. Nasze menu jest bogate gdyż stajemy się bardziej kreatywni poszukując i próbując wciąż nowych przepisów.

Dzisiaj " Zupa na maślance" - prosta w gotowaniu, smaczna w skosztowaniu.





 Składniki

- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 duże ziemniaki, 2 cebule
- 1 listek laurowy,3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, sos sojowy
- 1/2 litra maślanki
- 4 jajka gotowane na twardo
- szczypiorek

Wykonanie

Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego dodajemy pokrojone ziemniaki cebulę i przyprawy. Gotujemy do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.Wyjmujemy listek i ziele i blendujemy.
Odlewamy chochelkę zupy i mieszamy ja z częścią maślanki. Wlewamy z resztą maślanki do garnka stawiamy na ogień i podgrzewamy.
Ugotowane jajka przekrawamy na ćwiartki układamy na talerze i zalewamy zupą. Posypujemy świeżym drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Do zupy podaję ziemniaki gotowane ugniecione z podsmażoną cebulką i masełkiem.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz