Muzyka

wtorek, 10 lutego 2015

Pierogi ruskie bez koszulki - u nas "cebulaczki"

Pewnie się zastanawiacie co to są cebulaczki? Cebulaczki to nic innego jak wnętrze pierogów ruskich, czyli farsz. U nas w kuchni cieszą się dużym powodzeniem a najbardziej smakują moim wnukom.



Cebulaczki

Składniki

- 300g ugotowanych ziemniaków
- 100g mąki pszennej (ja dodałam mąkę samopszę)
- 250g białego sera
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki wycisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie lub oleju. Twaróg rozgnieść widelcem. Teraz połączyć ziemniaki z przestudzoną cebulką oraz twarogiem, wbić jajko (najlepiej wiejskie), dosypać mąkę i dodać sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić i formować wałeczki tak jak pierogi leniwe.
Nasze cebulaczki gotujemy w osolonej wodzie krótko jak tylko zaczną wypływać na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową. Podajemy je z podsmażoną cebulką. Naszym starszym domownikom do tych kluseczek podaję podsmażoną na chrupiąco białą kapustę z kminkiem.

Chrupiąca kapusta

Składniki

- 1 średnią główkę białej kapusty
- 2 duże cebule
- oliwa lub olej
- sól, pieprz, kminek

Wykonanie

Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju lub oliwie, dorzucamy pokrojoną kapustę i sól, pieprz, kminek (nie podaję ilości przypraw gdyż musicie dosmakować ją sami). Teraz musimy ją mieszać aby się nie przypaliła. Nie  przykrywamy garnka pokrywką bo nie będzie chrupiąca. Mieszamy i smakujemy, trwa to około 10 -15 minut. W sezonie letnim, gdy w moim ekologicznym ogródku rośnie koperek, do kapusty dodaję go zamiast kminku.


Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. dzisiaj robiłam na obiad :) rewelacja naprawdę super ! niby pierogi niby kopytka a smak ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się ,że smakowały. Zapraszam do wspólnego gotowania.

    OdpowiedzUsuń